11 Haziran 2010 Cuma

Etli Nohut Yemeği(Nohut Yahnisi)



Klasik Bir Türk Yemeği, Etli Nohut!
Kuru bakliyat yemeği pişirmek istediğimde ilk aklıma gelen nohut oluyor. Ailece sevdiğimiz bir yemek. Bir de yanında pilav ile. Oldukça da faydalı bu bakliyat. Geçenlerde internette kısaca baktığımda bakliyat yemeklerinin mide ve bağırsak kanserlerini önlediğini öğrendiğimde artık soframızda daha çok yer vermemiz gerektiğine karar verdim. Ayrıca etin bir hayli pahalı olduğu günümüzde, protein deposu olarak tüketebiliriz. Nohut, vücudu kuvvetlendirir. Emziren annelerde oldukça gaz yapmasına rağmen kimyonla falan alındığında sütü attırır. Bol miktarda fosfor ve B vitaminlerini barındırır. Beyni ve sinirleri dinlendirir. Belki de çok azımız nohutun bu faydalarını biliyoruz. İşte size bol faydalı yemeğin tarifi:

Nohut Yemeği:
4 kişilik

Malzemeler:
  • 3 su bardağı haşlanmış nohut
  • 250 gram kuzu kuşbaşı eti
  • 1 adet soğan
  • Sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, çok az köri
  • Salça
  • 3-5 tane arpacık soğan
Yapılışı:
  1. Önce eti kendi suyunda biraz kavurun. Kendi suyunu çektiğinde üzerine biraz daha sıcak su ekleyin. Ve tekrar suyu çekinceye kadar kavurun.
  2. Etler piştikten sonra tencereye yağı döküp etleri kısa bir süre daha kavurun daha sonra ince ince doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar kavruluncaya kadar yanmamasına dikat ederek karıştırın.
  3. Bir yemek kaşığı domates salçayı bir bir tatlı kaşığı kadar da biber salçasını ekleyin. Ardından nohutları ve arpacık soğanları da ekleyip 5 dakika kavurun.
  4. Tuzunu, karabiberini ve çok az da körisini ekledikten sonra nohutların üzerini hafif çıkacak kadar kaynamış su ekleyin. Suyun çok olmamasına dikkat edin. Zaten tenceredeki tüm yiyecekler pişmiş olduğundan suyu azalsın diye fazla pişirirseniz nohutlar ezilir. Suyunu koyduktan sonra yaklaşık olarak 5 dk kaynatıp tencerenin altını kapatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder