14 Haziran 2010 Pazartesi

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması



Enfes bir lezzet için...

Biber dolması çok sık olmasada misafirim geleceğinde arada bir tercih ettiğim bir zeytinyağlı yemeğidir. Geçen hafta sonu misafirim geleceğinde 5 biber ile yaptım. Hazırladığım iç malzeme biraaz fazla gelince iki kabak ve iki domateste yerini aldı. Genelde fırında pişirmem kabukları biraz sert oluyor ama tabiki fırının lezzetini de tencere vermiyor. Bu kez hem tencerede hem de fırında pişirdim:)) sonuç: mükemmel.

Fırında Biber Dolması
4 kişilik


Malzemeler

  • Yarım kilo dolmalık biber
  • 2 tane orta boy soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığından biraz fazla salça
  • Maydanoz, taze nane (yoksa kuru nane)
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Sıvı yağ

Yapılışı:

  1. Önce biberlerin çekirdeklerini temizleyin.
  2. İç malzemelerini hazırlamak için önce soğanları yemeklik biçimde ince ince doğrayın. Ardından kabukları soyulmuş domatesleri de yine aynı şekilde çok büyük olmadan doğrayın.
  3. Pirinci yıkayıp domates ve soğana ekleyin. maydanoz ve naneyi doğrayın. Sıvı yağı, kuş üzümünü ve salçayı ilave edin. Eğer varsa biraz domates ve biraz da biber salçası kullanın. İç malzemeyi karıştırın ve biberleri yeteri kadar doldurun. Ortalama büyüklükteki biberler yaklaşık olarak 1 yemek kaşığından biraz fazla malzeme alır. Tüm malzemeyi doldurduktan sonra eğer iç malzeme artarsa evinizde olan sebzeleri de doldurabilirsiniz. (kabak, patlıcan, domates veya patates gibi)
  4. Doldurduğunuz biberleri bir tencereye ağızlara yere gelmeyecek şekilde dik olarak yerleştirin. Kısık ateşte 3-4 dk kadar pişirin ve üstüne 2 su bardağı kadar sıcak su dökün. Dolmaları yaklaşık 20 dk kısık ateşte pişirin. Daha sonra bir borcama alın. Üzerine biraz daha sıcak su ekledikten sonra yağlı kağıt ile örtüp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 30 dk kadar pişirin. Pişip pişmediğini çatal batırarak anlayabilirsiniz. Ara ara dolmaları ters düz edin ki her tarafı kızarma imkanı olsun. Afiyet olsun













NOT: eğer domates dolması da yaptıysanız tencerede pişirmeden doğrudan borcama koyun. Domates çabuk piştiğinden ezilir.

Not: Üzerine yağlı kağıt örtmemizin sebebi biberlerin çok yanmasını engellemektir. Yağlı kağıt da örtebilirsiniz ama ben sağlık açısından yağlı kağıdı tercih ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder